![](/media/lib/167/n-europa-9eeca40b148f8d0c70d3771ded20ea9c.jpg)
NASA musi wylądować na Europie
17 grudnia 2015, 09:07Kongres zatwierdził budżet NASA na przyszły rok. Znalazło się w nim 1,63 miliarda USD na badania planetarne, w tym 175 milionów na misję na Europę, księżyc Jowisza. Misja ma wyruszyć w 2022 roku, a Kongres zatwierdził w nim lądowanie na Europie
![](/media/lib/343/n-roboty-acbbd4bce16ddab1b7185a15a614d72d.jpg)
Roboty cząsteczkowe działają w stadzie
23 marca 2019, 05:27Grupa naukowa z MIT oraz Uniwersytetów Columbia, Cornell i Harvarda, wzorując się na systemach biologicznych, stworzyła system złożony z niewielkich prostych robotów, które w grupie są w stanie przemieszczać się, transportować przedmioty i wykonywać inne zadania.
![](/media/lib/418/n-lodowiecszelfowy-b9a4c3b17278685f62891536e1784aa1.jpg)
Lodowce szelfowe mogą błyskawicznie się rozpadać
27 sierpnia 2020, 04:38Lodowce szelfowe mogą zniknąć błyskawicznie, czasami wystarczą minuty lub godziny, by się rozpadły. Proces ten jest napędzany przez wodę, która wdziera się w pęknięcia lodowca. Wiele z lodowców szelfowych znajduje się bezpośrednio przy wybrzeżach Antarktyki i stanowią fizyczną barierę zapobiegającą spływaniu ludowców z lądu do oceanu
![](/media/lib/543/n-wilkworkowaty-db8674832a8d907a03c566cfd00931e2.jpg)
Wilk workowaty przetrwał do końca XX wieku?
23 marca 2023, 14:43Wilk workowaty to jedno z najbardziej znanych wymarłych zwierząt. Ten żyjący na Tasmanii drapieżnik został uznany przez Europejczyków za szkodnika i był intensywnie tępiony. Do tego stopnia, że ostatni potwierdzony zabity na wolności wilk zginął w 1930 roku, a ostatni znany przedstawiciel tego gatunku zmarł w zoo na Tasmanii w 1936 roku.
![](/media/lib/26/1207914002_222814-b83043ec37031ce765589bd14160aaf4.jpeg)
IBM wycofuje się z projektu Blue Waters
10 sierpnia 2011, 10:38IBM zrezygnował z uczestnictwa w rozpoczętym w 2006 roku Blue Waters - projekcie, którego celem jest stworzenie superkomputera o wydajności liczonej w petaflopsach
![](/media/lib/226/n-zurawina-8a8dea081ca9db488fae568a2eb3c735.jpg)
Prebiotyk z żurawiny
11 lipca 2017, 11:54Bifidobakterie, bakterie wchodzące w skład ludzkiego mikrobiomu, wykorzystują węglowodany z żurawiny jako prebiotyk. Eksperymenty zespołu z Uniwersytetu Massachusetts w Amherst potwierdziły, że bakterie metabolizują (fermentują) ksyloglukany.
![](/media/lib/365/n-polarstern-6549887157ed7e2bee054372f62599dd.jpg)
Naukowcy pozwolą się uwięzić w lodach Arktyki i będą w nich przez rok dryfować
16 września 2019, 09:50Wkrótce rozpocznie się największa w dziejach wyprawa naukowa do Arktyki. W ciągu najbliższych dni statek z naukowcami wypłynie na ocean na północ od Syberii, a jego załoga pozwoli, by jednostka utknęła w lodzie morskim i została tam uwięziona na całą zimę.
![](/media/lib/447/n-rosjachiny1-fd37e971737ca4104a08cad0ab32bcd4.jpg)
Rosja i Chiny chcą budować wspólną stację naukową na Księżycu
10 marca 2021, 08:44Szefowie chińskiej i rosyjskiej agencji kosmicznej podpisali protokół uzgodnień o wspólnej budowie stacji księżycowej. W dokumencie obie strony wyrażają chęć współpracy nad stworzeniem „Międzynarodowej Księżycowej Stacji Naukowej” i zaproszenia do projektu innych krajów
![](/media/lib/569/n-fs_dlakopalniwiedzy-ead3dbd40d54157c55d4c86d9ec73783.jpg)
Narodowe Centrum Badań Jądrowych i Instytut Fizyki PAN organizują konkurs dla uczniów
4 stycznia 2024, 09:51Narodowe Centrum Badań Jądrowych i Instytut Fizyki Polskiej Akademii Nauk zapraszają uczniów szkół ponadpodstawowych oraz uczniów VII i VIII klas szkół podstawowych do udziału w XIX edycji konkursu Fizyczne Ścieżki. To konkurs prac proponowanych przez uczniów. Uczestnicy sami określają temat swojej pracy i wybierają, w której kategorii chcą startować. Do wyboru są praca naukowa, pokaz zjawiska fizycznego oraz esej. Na prace konkursowe organizatorzy czekają do 31 stycznia 2024 roku.
![Żerujące jedwabniki© Magnus Lewan](/media/lib/7/1178621000_811124-5294e800785e33c10ebf5f76cbaf54d6.jpeg)
Czujnik do spożycia
8 sierpnia 2008, 09:55Niejednokrotnie czytamy doniesienia o sklepach, które zostały przyłapane na fałszowaniu dat przydatności do spożycia. Dzięki pracom naukowców z Tufts University, takie praktyki mogą odejść do lamusa. Zaproponowali oni bowiem stworzenie czujnika optycznego, który będzie znajdował się w pożywieniu i na bieżąco badał jego stan.